`

maïsbrand

 Klik

Wandelend bij de abdij Roosenberg (een kil wangedrocht van architekt dom. Hans van der Laan die het Plastische Getal ontwikkelde) in Waasmunster te België, liepen we langs een maïsakker geínfecteerd met een bijzonder schimmel: de maïsbrand.
Deze ‘brand’ - ook wel builenbrand genoemd - vormt vreemde bloemvormige knollen op maïskolven die daardoor onbruikbaar en zelfs giftig worden. Door het eten van geïnfecteerde maís krijgen mensen darmkrampen en koeien zelfs abortussen! Jonge exemplaren van de branden die nog geen sporen hebben gevormd, kunnen wel gegeten worden. Het zijn dan nog kleine witvlezige knollen en zijn een geliefde delicatesse in Midden-Amerika, waar ze op grote schaal worden verhandeld… vers of in blik.

Klik

4 Comments »

 1. Mevrouw Gerritsen said,

  September 24, 2006 @ 15:19

  Worden de mensen daar dan niet ziek van?

 2. Wildplukker said,

  September 24, 2006 @ 23:08

  Tsja, Midden-Amerikanen zien er niet altijd even gezond uit.

 3. thibaud said,

  April 17, 2007 @ 18:05

  “Wandelend bij de abdij Roosenberg in Waasmunster, België – een kil wangedrocht van architekt dom. Hans van der Laan die het Plastische Getal ontwikkelde…”

  uw opmerking over het gebouw in kwestie stoot me erg tegen de borst.
  Hij is een van de begaafste architecten van vorige eeuw. Hij is de tweede in de gechiedenis die een morphisch getal ontdekte.
  (het andere zijnde het gulden getal, wat echte gedrochten heeft gegenereerd )

 4. Wildplukker said,

  April 18, 2007 @ 09:45

  Ik ken zijn filosofiën enigszins, hij was een keer uitgebreid in Zomergasten ongeveer vijftien jaar geleden, ik meen in de uitzending met Ton Alberts. Zijn ‘concepten’ klonken interessant en doorwrocht maar tevens te bedacht en creatief gezien harteloos. Het resultaat idem dito en vind ik werkelijk afschuwelijk kil en onprettig.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image