`

zodenbank

Klik

Zodenbank van Wildplukker in Zeeland

De zodenbank is waarschijnlijk een middeleeuws Europees bedenksel: het is een van wilgentenen gevlochten zitbank waarop verliefde paartjes zich konden neervlijen. Rond een boom - liefst een appelboom, als symbool van het paradijs - werd eerst een bak gevlochten van wilgentenen. Deze werd gevuld met aarde en afgedekt met een geurige kruidenlaag waarop het paartje kon zitten. Al zittend en schuifelend met het achterwerk deed men de aromatische geuren van de kruiden vrijkomen, en zo geraakten de geliefden nog verder in vervoering.

Afgelopen voorjaar was Wildplukker al eens op het landgoed Domaine de Moiron om het complex samen met drie vrienden te beheren en voor de gasten te zorgen, in afwezigheid van de landheer.
Gasten dienden zich niet aan dus in de praktijk was de taak voornamelijk het één maal per dag open en dicht draaien van de sluis van het stuwmeer. Dit ten einde de turbine aan te drijven die het huis verwarmde.
Tijd genoeg dus om andere dingen te doen. Wildplukker besloot om het principe van de zodenbank te combineren met een houtril en dit alles aaneen te vlechten tot een zitbaar landschapselement. Het leuke van deze organische manier van bouwen is dat je alle kanten op kan: je kan schuilhokjes combineren met zitbanken, schuttingen, hekken, houtopslag, paddenstoelenkweek, geitenstal, kippenren… en dit alles aaneengevlochten tot één groot kunstwerk.

Klik

Bij gebrek aan wilgen werden staken van Haagbeuk gebruikt. Deze werden in drie rijen in de grond gestoken: twee hoge rijen voor de houtril en één lage voor het zitgedeelte. Vervolgens werd alles horizontaal ingevlochten tot twee golvende bakken. De achterste stakenrij van de houtril werd op een open manier gevlochten om hier op een zichtbare manier oud hout in te stapelen en om allerlei dieren uit te nodigen hier een schuilplaats of nestgelegenheid te vinden.

Wie geïnteresseerd is om zelf een Zodenbank te maken kan Wildplukker van advies dienen of het in opdracht komen vervaardigen.

Klik

Inmiddels is er ruim een half jaar voorbij en Wildplukker is vanwege zijn Trompet-de-mort-obesessie nog niet toegekomen aan het inspecteren van de bank. Vandaag was het zover. Gelukkig staat hij er nog goed bij. Alleen de houtrilbak is nog wat leeg en moet nodig gevuld worden.

1 Comment »

 1. leertouwer said,

  March 7, 2016 @ 15:46

  Hallo,

  ik ben op zoek naar info en hulp voor het maken van een zodenbank.
  Ik zou hier graag over in contact komen met u.

  Mvg Carola

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image