`

wasplaten

Na het ‘bedrijfs’-etentje gisteravond in de Goudfazant, ging Wildplukker weer vroeg uit de veren voor een paddenstoelenexcursie op Texel.

Klik

Deze keer veel dijken, kale beschaduwde oude dijken.
Staan hier dan paddenstoelen?
Ja, hier staan paddenstoelen en wel heel bijzondere groepen, namelijk wasplaten, knotsjes en aardtongen.
Heel veel soorten aardtongen en knotsjes stonden er deze keer niet, maar wel vele bijzondere wasplaten. November is dé tijd voor wasplaten omdat de graslanden goed nat worden en ook het gras verteerd raakt.

Wasplaten zijn een bijzonder kleurrijk geslacht en zien er uit alsof ze gemaakt zijn van fijne vette was in allerlei vaak felle kleuren. Wasplaten zijn zeldzaam.
Het zijn allen paddenstoelen die op verteerde grassen groeien. Je zou zeggen dat dat geen probleem moet zijn in Nederland, ze zijn echter ook liefhebbers van schrale kalkrijke graslanden, die in Nederland nu eenmaal zeldzaam zijn. Alleen het Sneeuwzwammetje en de Zwartwordende wasplaat zijn wat algemener en vinden we ook in de buurt van de stad. De laatste is prachtig rood-geel-oranje-groen en wordt bij het ouder worden langzaam pikzwart. Beiden vonden we op ons startpunt: een weilandje bij de dijk onder Oudeschild.

Klik

Sneeuwzwammetje - Hygrocybe virginea

Al wat zeldzamer is het Papagaaizwammetje die je soms ook nog wel vindt op schrale recreatiestranden. We vonden hem in polder Ceres samen met de Kabouterwasplaat, al zeldzamer en de hele zeldzame Zwartgespikkelde- en Stinkende wasplaat. De laatste stinkt naar carboleum!

Klik

Papegaaizwam - Hygrocybe psittacina

’s Middags op een dijkje tussen Oudeschild en Oosterend vonden we nog meer wasplatensoorten. Grote hoeveelheden Weidewasplaten, Gele wasplaten en Grauwe wasplaten. De eerste soort is eetbaar en stond er met vele honderden forse exemplaren. Enkele studie-exemplaren belanden misschien nog in de pan.

Klik

Weidewasplaat - Hygrocybe pratensis

Klik

Grauwe wasplaat - Hygrocybe unguinosa

Daarna bezochten we een beroemde berm bij Den Hoorn, een taludje langs de Hoornderweg. Hier staat al jaren de Granaatbloemwasplaat. Deze uiterst zeldzame paddenstoel stond tot twee jaar terug slechts op twee plekken in Nederland. Inmiddels is daar een derde plek bijgekomen, hier vlakbij. Ook dit jaar staan er enkele tientallen exemplaren, maar geen honderden zoals sommige eerdere jaren. Ook vonden we nog enkele plekken met de Scharlaken wasplaat.

Klik

 Scharlaken wasplaat - Hygrocybe coccinea

Later in de middag werd het snel guur en na nog even snuffelen in de duinen vertrekt Wildplukker naar Mandarijn. In de achterbak ligt nog een kist pompoenen van de vorige keer die na drie weken Amsterdam ook weer even op Texel zijn. Ze mogen morgen bijkletsen met hun familieleden die nog op het veld liggen.

3 Comments »

 1. plasticpeter said,

  November 19, 2006 @ 12:25

  Zier er vet uit… Groeten aan Manderette!

 2. Wildplukker said,

  November 19, 2006 @ 21:37

  Ontzettend de groeten terug namens Manderinella.

 3. Joost Bouwmeester said,

  August 9, 2010 @ 13:24

  Beste Wildplukker,

  Ik ben beeldredacteur van het blad DUIN van stichting Duinbehoud. In ons blad komt een artikel over wasplaten. Op jouw site vond ik mooie opnamen van paddenstoelen. Mijn vraag is of je ons zou willen helpen met de levering van foto’s voor ons blad. Laat ik maar direct open kaart spelen: Duinbehoud is al z’n sponsoring kwijt geraakt en gaat nu met een lege portemonee en vrijwilligers verder om de duinen te beschermen. Helaas kunnen we je dus alleen naamsvermelding en het blad als vergoeding aanbieden. In het geval dat je graag je foto’s in ons blad wil zien dan vraag ik je vriendelijk een mooie opname van ;
  sneeuwzwammetje (die op je site is mooi!)
  papagaaizwammetje(als je er eentje hebt zonder omgevallen exemplaren dan graag)
  zwartwordende wasplaat
  vuurzwammetje
  kabouterwasplaat.

  in ieder geval dank voor je aandacht en hopelijk kun je ons helpen.

  vriendelijke groet Joost Bouwmeester (www.noordwijknatuur.nl)
  namens Stichting Duinbehoud (www.duinbehoud.nl)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image