`

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Klik

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Rijstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur-1 uur en 10 minuten
Belangrijkste keukengerei: elektrische eierklopper met kneedhaken, kleine gietijzeren braadpan met deksel, zeef


Benodigdheden voor 4 personen:

250 g bloem
of 125 g patentbloem en 125 g boekweitmeel
1 ei
3/4 theelepel zout
10g gist
2 eetlepels suiker
2 dl lauwwarme melk
4 eetlepels reuzel of slaolie
75 g doorregen gerookt spek
75 g rozijnen zonder pit, 50 g krenten
35 g gesnipperde sukade
2 geschilde in blokjes gesneden
zacht zure appels
flinke mespunt kaneel poeder, keukenstroop

Bereiding:

Doe de bloem in een kom; maak midden in de bloem een kuiltje en doe daar het ei in. Strooi zout langs de rand van de kom op de bloem. Roer de gist in een kleine kom met de suiker vloeibaar en giet de gist op het ei in de bloem.

Roer van het midden uit ei, vloeibare gist en 1,5 dl melk door elkaar, voeg de rest van de melk toe als het deeg te droog is. Kneed tot het deeg blazen vertoont, soepel is en van de wand van de kom en de handen loslaat. Zet het deeg 30 minuten afgedekt op een lauwwarme plaats. Verwarm intussen de reuzel; snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze langzaam in de reuzel uit. Wrijf de rozijnen en de krenten stevig in een zeef, zodat eventuele steeltjes loslaten. Was rozijnen en krenten zeer goed, eerst in lauwwarm en daarna in koud water en dep ze droog met een doek of keukenpapier. Schep de sukade en de appels door de krenten en rozijnen met de kaneel.

Kneed deze vulling na het rijzen door het brooddeeg. Doe het deeg in de pan en leg daar het deksel op. Draai de warmtebron uit en na 5 minuten weer aan op de laagste stand. Bak het deeg 40-45 minuten op de ene zijde, keer het daarna met behulp van het deksel om en laat het deeg verder gaar en aan de andere zijde mooi van kleur worden.
Controleer of het gerecht gaar is door er in te steken met een houten prikker of breinaald.
Neem de prikker uit het gebak, als geen deegdeeltjes aankleven is het gerecht gaar. Serveer het gerecht warm met stroop en eventueel boter en warme melk.

1 Comment

  1. Mevrouw Gerritsen said,

    December 12, 2006 @ 08:05

    Bedankt Wilplukker. Wat een oplichterij die boeder!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI