`

kat in de zak was Jan in de zak

De Zaanse Broeder van vorige zondag - die ik een dag later zwartmaakte - blijkt bij naspeuring meer weg te hebben van Jan in de zak. Dit is de Broeder van de Noorderlingen. Het recept van vorige maandag is zijn zuidelijke zuster-Broeder.
Jan in de zak lijkt mij inderdaad een gerecht waar de honden geen broeder van lusten, maar wie het wil proberen:

Jan in de zak

Hollands nagerecht, gebak
Bereidingstijd 4 uur

Benodigdheden voor 6 personen:

250 g rozijnen (en/of krenten)
250 g boekweitmeel (pak à 500 g)
250 g zelfrijzend bakmeel
zout
1/2 liter melk
1 pot keukenstroop (500 g)
125 g boter of margarine

satéstokjes
klein schoon kussensloop
dik elastiek

Voorbereiding:

Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen. Op bodem van pan omgekeerd bord leggen. In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren. Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt. Rozijnen door beslag scheppen.

Bereiding:

Beslag in één punt van kussensloop scheppen. Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt. Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden. Zak regelmatig keren. Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar. Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat. Zak uit water nemen en even laten uitlekken. Vulling uit zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden. Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.

4 Comments

 1. Mevrouw Gerritsen said,

  December 20, 2006 @ 07:10

  Het klinkt wel héél fotogeniek!

 2. Judith said,

  January 4, 2007 @ 08:57

  Ik denk dat ik een hond wel zo ver krijg om het op te eten, maar mij zie je dat niet doen. Al die moeite voor zo iets uitermate onaantrekkelijks, zit daar een diepere betekenis achter?

 3. Wildplukker said,

  January 4, 2007 @ 13:07

  Niet een betekenis die ik heb kunnen ontdekken!?!

 4. Mevrouw Gerritsen said,

  January 6, 2007 @ 21:28

  waar ben je??

RSS feed for comments on this post