`

Roestbruine kogelzwam

Klik

Een bijzondere groep paddenstoelen die je vanaf nu veel kunt zien is die van de Kernzwammen of Pyrenomyceten. Vaak zijn het bruine of zwarte klonten, bobbeltjes, plakken of plakkaten. Vooral de laatste vorm maakt dat allerlei takken in het bos er uitzien alsof ze verbrand zijn. Ik heb menig persoon zich horen verbazen over al die verbrande takken in het bos terwiijl er toch nauwelijks sprake is van verdere brandschade. Het zijn de Pyreno’s!

De naam kernzwammen danken zij aan het feit dat de sporen zich ontwikkelen in een klein urnachtig of bolvormig gesloten vruchtlichaampje met een gaatje aan de top waar de sporen uitgeperst worden. Deze ‘urntjes’ liggen vaak verankerd in een matje van weefsel dat allerlei vormen kan aannemen. Hierboven en hieronder zie je de Roestbruine kogelzwam (Hypoxylon fragiforme) die door middel van weefselgroei bolletjes van ongeveer 1 cm maakt. Soms zitten er wel duizenden van die aardewerkkleurige knikkers bij elkaar op een gevelde beukenstam. Ieder bolletje bevat weer zo’n paar honderd kleine urntjes. Je kunt ze als kleine pukkeltjes zien zitten.

Klik

Doorgesneden vruchtlichaam met de honderden ‘ware’ vruchlichaampjes

Een ander veelvoorkomend kernzwammetje is het Kogelmeniezwammetje (Nectria episphaeria). Deze heeft rode urntjes die niet in een weefselmatje groeien. Je vindt ze als losse felrode bolletjes op hun lievelingseten: andere kernzwammen! kannibalen dus.
Met een doorsnede van zo’n 0,1-0,3 mm is het niet echt een zwam waar je over struikelt, dus moet je wel goed kijken. Loepje mee dus als je op kernzwammenjacht gaat. Deze vond ik gisteren in het Spanderswoud:

Klik

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image