`

Rode kelkzwammen, robijnen van de winter

Klik

Eén keer per jaar is er in de Flevopolders een Rode kelkzwammenexcursie, georganiseerd door de WMOIJ.
Rode kelkzwammen laten zich pas echt zien als het winter is. Vorst, ijzel, hagel, sneeuw… het lijkt ze niet te deren… eerder nog lijkt het ze te doen opleven.
Dé tijd om naar Kelkzwammen te zoeken is dan ook februari. Dé plaats is Flevoland, want om onbekende redenen staan ze hier overal in natte bossen met vooral veel dood essenhout, terwijl ze in de rest van Nederland schaars zijn.

Klik

Ondanks de nepwinter worden we - maar liefst 50 kelkjagers gaven acte de présence - gelukkig niet teleurgesteld want de bloedrode kelken laten zich volop zien: duizenden binnenstebuitengekeerde mandarijnenschillen vullen als sierlijke sieraden de bossen waar ze prachtig contrasteren met het groene mos van natte bosvloeren.
Ook Rode kelkzwammen hebben - zoals vele soorten in het paddenstoelenrijk - dubbelgangers: Krulhaarkelkzwammen. Deze zien er hetzelfde uit alleen hebben ze een microscopisch kleine krullenbos, andere sporen en een iets andere groeiperiode:

Klik

Op de valreep bezochten we met select gezelschap een plek waar al enkele jaren albino-exemplaren zijn gevonden. Dit verschijnsel komt ook bij paddenstoelen voor en maakt de soort opeens duizend maal gewilder: we reden er 50 kilometer voor om.

Klik

Wederom hadden we geluk en vonden we zelfs enkele gele exemplaren. Hoe gek kan het worden! “Kun je niet een blauwe zoeken”, grapte Wildplukker tegen de Kelkzwammenkenners uit Dronten die de excursie leidden, “dan kan ik de Nederlandse vlag fotograferen, inclusief wimpel”.

Klik

1 Comment

  1. plasticpeter said,

    February 19, 2007 @ 22:54

    Gezellige boel daar :)
    Gelukig horen we weer wat, mooie pheauteaux hoor ! Die rooie rakkers zijn toch ‘t mooist.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI