`

vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop - 1,5 liter

Benodigdheden:

 • 60 gram vlierbloesems grof van de steeltjes ontdaan
 • 1 liter water
 • kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
 • 500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.

Dan het geheel goed zeven - door een kaasdoek bijvoorbeeld - en in een ruime pan doen.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop - terwijl ze nog heet is - in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.
(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

21 Comments »

 1. HEIDI TROMPETTER said,

  June 18, 2009 @ 21:11

  THANK YOU VERRY MUCH VOOR BEVESTIGING VAN RECEPT IK HEB T EEN MAAL DRIE DAGEN LATEN STAAN IETS TE LANG IK HOOP DAT T NU WEL LUKT! HEIDI

 2. linda said,

  June 13, 2010 @ 15:39

  De bloesems staan op dit moment prachtig in bloei. Alleen het plukken van de bloesem is al een feest. Het ruikt zo lekker dat het klaarmaken van de bloesem ook al een heerlijke bezigheid is. Bedankt voor het recept. Ik vraag me af of ik de siroop langer houdbaar kan maken door de gevulde flessen te wecken? Misschien weet iemand anders dat.

 3. Wildplukker said,

  June 15, 2010 @ 09:41

  Door het te wecken blijft het zeker langer houdbaar. In de koelkast natuurlijk ook en een beetje citroensap scheelt ook.
  Ik geniet er ook weer volop van en heb net weer heerlijke pannenkoekjes met bloesems gemaakt… gewoon met bloemetjes door het beslag….

 4. maartje said,

  June 16, 2010 @ 15:50

  hoelang is de siroop meestal houdbaar?

 5. Leonie said,

  June 21, 2010 @ 16:36

  Hallo allemaal!

  Bij ons is vlierbloesemlimonade zo langzamerhand een familie recept geworden. Wij ‘produceren’ het dan ook in liters om het hele jaar door te komen!
  In plaats van citroen doen wij er citroenzuur in: 20 gram per liter gezeefd vocht. Ik heb ook geleerd om het vocht met de suiker tot aan de kook te brengen, dan het vuur uitzetten en dan de opgeloste (in heet water) citroenzuur toevoegen. Heet in glazen flessen gieten, schroefdeksel erop, op de kop wegzetten en als hij afgekoeld is, is hij zeker een jaar tot een paar jaar houdbaar.
  Ik vind zelf de vlierbloesemlimonade het lekkerste als hij een jaar oud is.

  Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen!

  Groetjes Leonie

 6. Vanhonacker Marc said,

  July 13, 2010 @ 16:51

  Hallo, Kunnen jullie me helpen ik denk dat ik een nieuwe bom heb uitgevonden,
  nadat mijn zorgvuldig gereinigde bierflesjes waren opgevuld let vlierbloesemsiroop beginnen die na een aantal weken zodanig te gisten dat er al een fles ontploft is. De smaak van de siroop is niet slecht. Wat is er fout gelopen en valt mijn siroop nog te redden, ik heb er 9 liter gemaakt.
  Dank je voor de tips

 7. Wildplukker said,

  July 19, 2010 @ 10:21

  Niet goed opgekookt of de flesjes niet goed gesteriliseert of te lang open laten?
  Het is blijkbaar toch gaan gisten en dan komt er inderdaad heel wat kracht op te staan. Gewoon eventjes alles opkoken, dan gaan de desbetreffende gistende organismen dood.
  Flesjes voor de zekerheid reinigen met sulfiet helpt ook…
  Succes!

 8. petra said,

  May 24, 2011 @ 21:41

  Net even een rondje door de omgeving gefietst en aardig bakje bloesems verzameld. Ik wil gelijk aan de slag, maar zie nogal wat torretjes scharrelen tussen de bloemetjes. Zijn hier nog tips voor, of gewoon maar accepteren dat ze met de limonade meetrekken en wel in de zeef achter zullen blijven.

  Groet,
  Petra

 9. Wildplukker said,

  May 24, 2011 @ 23:05

  Beste Petra,

  Meestal als je de schermen even laten liggen lopen ze er vanzelf uit, anders
  beetje schudden. Meetrekken vind ik zelf ook niet zo’n aantrekkelijk idee.
  Veel drinkplezier!

 10. Yvonne said,

  May 27, 2011 @ 18:20

  Gewoon meetrekken: je zeeft ze er wel uit… :P

 11. Wildplukker said,

  May 27, 2011 @ 18:27

  Dat kan natuurlijk ook maar ik vind het zelf ook wel zielig voor al die beestjes…

 12. ina said,

  June 7, 2011 @ 07:21

  Vlierbloesemsiroop maak ook ik al jaren. Mijn recept is een beetje anders, de smaak zal hetzelfde zijn denk ik. Ik kom veel vragen tegen over de houdbaarheid van de siroop. Mijn oplossing is:
  Het sap van de vlierbloesems doe ik in doosjes in de diepvries. Geen suiker en citroenzuur erbij, alleen het water. Zo kun je vlierbloesemsiroop maken wanneer het uitkomt.
  Ik moet wel zeggen dat vlierbloesemsiroop het lekkerst is in het voorjaar zo van de struik geplukt en verwerkt.

 13. zeemeermin said,

  June 9, 2011 @ 18:11

  Hoi ik heb een recept waarbij je helemaal geen warm of kokend water nodig hebt. anderhalve liter koud water ongeveer 25 bloemschermen 2 kilo suiker en 50 gram citroenzuur even goed door roeren totdat de suiker is opgelost en dit laat je 24 uur staan zeven en dan in flessen blijft wel een jaar goed! succes.

 14. Baron van Neemwegghe said,

  May 26, 2012 @ 21:00

  Recepten zonder opwarmen zijn risky, goeie kans dat er gisting optreedt.

  Alsook, de bloemschermen opkoken in water voor 10 minuten, zeven en daar je siroop uit maken lukt wel, maar de smaak is lang niet zo goed door ze te laten trekken.

 15. Linda said,

  June 5, 2012 @ 09:52

  Hallo!
  Na het lezen van bovenstaande heb ik zin gekregen te gaan plukken siroop te gaan maken. Weet iemand een manier om siroop te maken zonder die grote hoeveelheden suiker? Mijn vriend heeft hypoglycamie en mag dus geen gewone suiker hebben. Iemand al ervaring? Dank alvast!

 16. jolanda said,

  June 7, 2012 @ 20:11

  hoi linda, heb vandaag 10 ltr gemaakt en het kan gewoon met rietsuiker. ook heb ik munt toegevoegd voor een extra frisse smaak
  je kunt natuurlijk ook minder suiker gebruiken dan krijg je iets meer limonade achtig ipv siroop.

 17. ElVe said,

  June 23, 2012 @ 09:06

  Hallo,

  Ik heb gister voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt, maar niet met suiker.
  Ik heb stevia en tagatosse gebruikt om het te zoeten, wel vier flessen tot aan de rand gevuld en daarna (auw) de beugel erop.
  Vanmorgen stond het “vocht” 2 cm onder de beugel.

  Alleen 4 flessen is best veel voor mij alleen, hoe lang zou dit nou houdbaar blijven?

  Het is heerlijk met een beetje extra citroen, had nog 2 en een halve pot extra en daar drink ik lekker momenteel een glaasje van.

 18. Michellle said,

  July 20, 2013 @ 13:46

  Ik spreek over vlierbloesemsap maar het is vlierbloesemsiroop aangelengd met gin

  Hallo,
  Ik ben toevallig bij uw Side terechtgekomen toen ik vlierbloesemsiroop intikte. Toen ik daarnet in de kelder ging, waren er verscheidene stoppen van mijn flessen gin/vlierbloesemsap gesprongen. De siroop werd reeds aangelengd met gin en we gebruiken dit als aperitief met witte wijn of water. Er is een een gistingsproces aan de gang. Kunt u mij zeggen of ik het ginvlierbloesemmengsel nog mag verder gebruiken?
  Kunt u mij aub iets laten weten

 19. Wildplukker said,

  July 21, 2013 @ 13:04

  Beste Michelle,

  Dat kan ik zo niet zeggen… als de stoppen eraf geweest zijn dan wordt het snel besmet met schimmels die je niet wilt. Je kunt het nog even snel aan de kook brengen en daarna opnieuw afsluiten, dan is wel de alcohol weg natuurlijk. Let er dan wel op dat er geen raar smaakje aan zit en ga verder maar op je gevoel af…

 20. Annemarie said,

  June 9, 2016 @ 21:44

  Hoi. Voor de tweede keer vlierbloesemsiroop gemaakt. Flessen omgespoeld met heet water en soda, daarna 15 min op 200 graden in oven en siroop heet in de fles. Toch weer schimmel. Wat doe ik fout??

 21. Wildplukker said,

  June 12, 2016 @ 10:27

  Beste Annemarie,
  Vervelend zeg! Ik zou niet weten wat er misgaat en kan alleen speculeren.
  Ten eerste: heb je de doppen/deksels ook goed gesteriliseerd?
  Ik heb ervaring met soda als schoonmaak- en oplosmiddel maar niet als sterilisatiemiddel. Volgende keer misschien sulfiet gebruiken? Beter nog is schoonkoken in een pan met ruim water.
  Als de fles nog heet is direct na het vullen kun je die nog even met inhoud en al en gesloten deksel au-bain-de-marie op een laag vuurtje laten staan zodat de inhoud in zijn geheel gesteriliseerd wordt. Draai de deksel niet al te vast zodat eventuele uitzettende lucht door de deksel kan ontsnappen.
  Dat is wat ik zo op afstand kan verzinnen.
  Succes!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image