`

modder

Klik

De regen heeft overal haar sporen nagelaten behalve in de lucht. Deze is helder en blauw. Dus gaan we lekker wandelen. Veel modderstromen en om de een of andere reden zwerven er overal walnotendoppen in de omgeving. Mens of beest?

Klik

De eerste lentebloemen ontluiken. Zoals dit Klein hoefblad die net als het Groot hoefblad eerst bloeit en dan pas in haar blad komt. Aan deze close-up kun je zien dat het een zogenaamde composiet is - een lid van de composietenfamilie - oftwel een ’samengesteldbloemige’: de eigenlijke bloemen zitten in het midden en lijken samen de kern van een grotere schijnbloem. De buitenste blaadjes zijn eigenlijk geen bloemblaadjes maar een omhulsel, maar what’s in a name. Het geheel ziet er zo uit als één bloem.
De Composieten zijn met de Orchideëen de grootste plantenfamilie, met wereldwijd twintig- tot dertigduizend soorten. Bekende soorten zijn de Paardenbloem en de Zonnebloem.
Bij de laatste staan de eigenlijke bloembedjes samengewrongen in een prachtig patroon van kruisende spiralen. Ook alle distels zijn Composieten, dus ook de Artisjok, die weer een distelsoort is. Bij de Artisjok eten we het samengestelde bloembedje - het ‘hartje’ - en pellen we de stugge ‘omhulsels’ er af.
Ook de eerste Sleutelbloemen laten zich zien:

Klik

Ook hier vinden we Bosveldkers, dus die gaat mee voor in de soep vanavond.

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image