`

wilgenjacht 1

Klik

Vlechthonger
Om aan zijn vlechtbehoefte te kunnen voldoen voor het maken van een zodenbank, ging Wildplukker eergisteren op zoek naar wilgen in de omgeving.
Dit deel van Frankrijk is beroemd om zijn vannerie, ofwel vlechtkunst. De enige academie voor dit ambacht vinden we ook hier ergens in Frankrijk. Aangezien men vooral met wilgentenen placht te vlechten, moeten hier dus wilgen te vinden zijn, dacht Wildplukker.
Het tweede idee is om hier op het Domein een wilgengriend aan te leggen voor de toekomst.

Langs de beek leek een goede start, wilgen houden wel van natte voeten…
Hier was niet snel iets te vinden… dan maar verderde stroomopwaarts de vallei in…
Zoeken, zoeken, zoeken… nergens wilgen te vinden.
In Nederland vallen ze doorgaans snel op door de wat grijzige matte bladeren maar hier was niets te zien dat er ook maar enigszins op leek.
Wel schieten al wadend de schaatsenrijders om me heen. De vrouwtjes doen het schaatswerk, de mannetjes zitten op hun rug terwijl ze het vrouwtje berijden.

Klik

Uiteindelijk trof ik enkele boswilgen en kraakwilgen aan maar de eersten zijn te veel vertakt en de laatsten breken te snel. Deze bleken opeens wel overal te staan… helaas niet de goede soort…
Wildplukker gaf het getergd op.

De queeste
Naamgenoot Pierre Du Moulin is hier op Domain de Moiron een langdurig verblijfende gast en deelt met Wildplukker Le Gardien, een klein voormalig arbeiderscomplexje met zes kamers en een gezamenlijke keuken en badkamer. Wildplukker bivakkeert op de twee kamers linksboven, Pierre de twee aangrenzende kamers rechtsboven.

“Ik heb een queeste”, sprak Wildplukker deze ochtend Pierre toe, het probleem van de wilgen voorleggend. Pierre is wel te porren voor missies dus togen we in zijn four-wheel-drive naar de vallei van de Marne, noordwaarts. Deze niet onaanzienlijke rivier zal op zijn oevers ongetwijfeld vele wilgen herbergen…

Twintig km Marne en dertig km heuvels verder waren we nog steeds wilgenloos. We gaven het op en besloten via een bekende vallei met beek vanuit het oosten terug te rijden naar het Domein.

Klik

Vijf kilometer voor het einde van onze rit vonden we eindelijk enkele schietwilgen. Joepie!
Wildplukker heeft een grote tak tot vier flinke stekkenstaken kunnen zagen, maar durfde niet te veel van de boom af te halen daar deze duidelijk bij het landje van een boer hoorde. Meer geschikte wilgen vonden we niet dus beëindigden we onze missie met een schrale oogst.

Tijd van bezinning
Vandaag heeft Wildplukker de desbetreffende boom in zijn hebzucht nogmaals ontdaan van twee flinke zijtakken en dit leverde totaal twaalf extra stekken op. Ze staan nu allen in de delta van het stuwmeer hier, samen met enkele stekken van een middelgrote wilg die hier gewoon voor de deur bleek te staan. Deze gaat volgend jaar zeker 80 stekken opleveren. Tsja…

1 Comment »

  1. Zus said,

    May 14, 2007 @ 13:12

    Zus vind de klavers erg mooi en wil ze wel in tuin .

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image