`

Trechtercantharellen

Klik

Omdat ik gisteren - terwijl ik al aan de late kant was voor het dinér - een valleitje ontwaardde met sparren, en hier enkele Smakelijke melkzwammen en Trechtercantharellen zag, reed ik er deze ochtend per mountainbike heen om te snuffelen. Ik vond er inderdaad en flink portie Trechtercantharellen,

Klik

een paar dozijn Smakelijke melkzwammen die ik heb laten staan, en deze merkwaardige zwam waarvan ik geen idee heb wat het is. Misschien is het een Blauwplaatstropharia?

Klik

Iets verder vond ik eindelijk wat Gele stekelzwammen (in het Frans Pied de Moutons oftewel Schapenvoetjes). Een exemplaar had stekels van wel anderhalve centimeter.

Klik

Dit is het tweede valleitje in de wijde omtrek waar nog wat paddenstoelen te vinden zijn, verder is alles verdwenen. De laatste resten in het overige beukenbos zijn al opgegeten door slakken, everzwijnen en wat dies meer zij.

Een Nederlands stel had een dag eerder iets op een pad ontdekt dat volgens hen een oranje Spateltrilzwam (Tremiscus helvelloides) moest zijn. Ze hadden de vondst opgezocht in een gids maar durfden niet zeker te zijn van de determinatie. Aangezien ik de vermeende soort nooit eerder gezien heb, ben ik na de lunch met ze meegegaan. Ze gingen met een groepje vakantiegangers op fosielenjacht in de buurt en toonden mij twee kilometer verder de plek. Inderdaad betrof het hier deze zeldzame trilzwam:

Klik

Op eigen gelegenheid terugwandelend trof ik bij het oversteken van een beekje nog deze prachtige Europese rivierkreeft (Astacus astacus) aan:

Klik

Dit uiterst zeldzame dier kwam in Nederland nog maar op twee pleken voor, tot de de kreeftenpest alle kreeften rond kasteel Roozendaal fataal werd. Sinds 2003 worden ze hier en daar uitgezet. Hier rondom het domein worden ze wel vaker gezien.

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image