`

Kristallen kweken

Klik

Om sommige russula’s op naam te brengen wordt in de mycologie gebruikt gemaakt van ijzersulfaat. Dit kleurt bij aanstrijken het vruchtvlees van de steel bijvoorbeeld direct groen of langzaam tot snel zalmrose, afhankelijk van de soort.

Klik

In de handel is ijzersulfaat te koop als een wat grof zout. Om ijzersulfaat op een handzame manier te kunnen gebruiken willen we het liefst flinke kristallen. Deze zijn echter niet in de handel te krijgen.
Wildplukker alias De Mycofiel deed daarom ruime investeringen, kocht 25 kilo ijzersulfaat en 5 liter zwavelzuur om volgens eigen recept te gaan experimenteren.
Veel mensen plakken het zout op stokjes. Aanvankelijk probeerde ik daarom kristallen op houten stokjes te laten groeien… net als kandijsuiker. Door tijdelijke schaarste was de vraag groot en dit was sneller dan het kweken van grote kristallen, dat 3 tot 6 maanden duurt:

Klik

Het resultaat was nauwelijks bruikbaar omdat de kristallen erg breekbaar bleven en van het stokje vielen. In een van de potjes echter ontstonden binnen 5 dagen enorme kristallen: de twee van de eerste foto. Wat was hier gebeurd? Dit was zover ik wist ongekend. Na wat intuïtieve experimenten die mislukten ging ik het wetenschappelijker aanpakken. Heel gecontroleerd werden de verhoudingen en temperatuur gevarieerd en genoteerd om vandaar weer verder te gaan. Na 30 testbakjes wist ik het eindelijk. Van nu af aan kan ik gaan massaproduceren…?

Klik

6 Comments

 1. dennis said,

  February 20, 2008 @ 18:02

  waar kan je die halen mail me op mijn e mail ik vindt het erg belangriojk als je het me alstjeblieft stuurt k heb lopen zoeken overal alle sites alle winkels maar k kan niet vinden waar je zo een kit kan kopen hoe je je eigen kristallen maken als je weet waar k zo een kit kan kopen ben je mijn held plz

 2. kees van bochove said,

  January 15, 2009 @ 21:58

  hallo,

  Heb je nog ’steentjes’ ijzersulfaat te koop?

  groetjes,
  Kees van Bochove

 3. agaat mesman said,

  October 21, 2009 @ 08:07

  hallo ik zou ook heel graag ijzersulfaat willen kopen. kan iemand mij aan een verkoopadres helpen.
  Met vriendelijk groet
  Agaat

 4. Inge Korsten said,

  February 6, 2011 @ 16:14

  Kan iemand mij helpen waar ik ijzersulfaat kan kopen?

 5. Ton Hermans said,

  October 14, 2011 @ 22:17

  Ik ben ook op zoek naar kristallen ijzersulfaat voor de Russula determinatie.
  Wie kan mij helpen?

 6. Bert Nijenhuis said,

  October 21, 2012 @ 10:47

  In elke tuinwinkel is mosdoder te koop. Dit bevat bijna zuiver IJzersulfaat.
  Als je hiervan een halve pot (500 gram) in een plastic pot met warm water mengt, zodat de IJzersulfaat vrijwel is opgelost. Doe dan een oud roestig pannesponsje of roestige ijzeren spijkers erbij en roer het om met een plastic lepel.
  Zet de plastic pot op een rustig plekje en kijk na een week hoe de kristallen zich hebben gevormd. Zonodig kun je de vloeistof nog eens doorroeren.
  Wanneer de kristallen groot genoeg zijn dan kun je ze door een theezeefje of een koffiefilter afscheiden van de vloeistof.
  IJzersulfaat is niet giftig maar het heeft wel een prikkelende invloed op de huid. Gebruik daarom plastic huishoudhandschoenen en een bril voor alle veiligheid.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI