`

retraitehuisje 1: ontwerp

Soms valt het leven niet mee. Opeens zit alles tegen en het liefst zou men in retraite gaan. Dat beschrijft in het kort de situatie waar Wildplukker zich momenteel in bevindt.

schets retaitehuis

Het toeval wil dat ik in opdracht een retraitehuisje kan bouwen in Frankrijk. In volledige creatieve vrijheid en gebouwd van zo veel mogelijk natuurlijke materialen uit de omgeving. Ik heb mijn baantje opgezegd en over twee maanden ga ik vier maanden in retraite werken aan een retraitehuisje.

De lokatie is het Domain de Moiron, de voor mij inmiddels geliefde plek waar ik steeds vaker vertoef. Het plan was er al lang maar de knoop werd pas afgelopen oktober doorgehakt.

Mijn eerste schets maakte ik rond Kerst toen ik daar ook twee weken verbleef en samen met Moctezuma een plek ging uitzoeken waar het huisje moet komen.

Klik voor meer

Het verblijf moet heel basic worden, dat wil zeggen er moet een bed in komen, een zitje met tafel en een kacheltje.
Ik ben nu verder aan het schetsen geslagen en aan het bestuderen wat er allemaal bij komt kijken.
Het uitgangspunt voor het ontwerp is voor mij de Wijngaardslak en zijn slakkenhuis om voor de hand liggende redenen. Bovendien wilde ik iets met schermen eromheen maken zodat het tevens kan dienen als wildkijkhut. In de schermen komen dan hier en daar brede uitsparingen bij wijze van kijkspleten.
Het geheel wordt opgebouwd uit vlechtwerk, leem en stenen, zoveel is duidelijk. Het tweede ontwerp laat het scherm zien dat over de hut heen gebogen wordt (lila). De grijze blokken zijn steeds 1m2.

Klik voor meer

Omdat het mij nog te vierkant was en omdat er een overstekend dak op moet ben ik de hut los van het scherm gaan maken. Bovendien kun je dan achterlangs sluipen als je buiten het wild wilt bekijken achter het scherm, waar aan de linkerkant een brede spleet op oogniveau komt. De hut kijkt (naar beneden op de schets) uit op een veld waar zowel reeën als everzwijnen gezien worden. Ik heb ook de oriëntering van het scherm gespiegeld om vanuit de buitenplaats beter uitzicht te hebben en omdat daar ’s ochtends de zon op staat.

Klik voor meer

Ik vond het nog steeds te vierkant dus ben ik de hoeken gaan afronden. Tevens is hier de dakomtrek zichtbaar. Het dak wordt schuin.

Klik voor meer

Eigenlijk was het te weinig Wijngaardslak dus besloot ik het maar om te gooien. Bovendien moet het bed op het noorden gericht zijn terwijl ik het binnenzitje op het noordoosten wil voor het beste uitzicht. Het is nu een kruipende slak en slakkenhuis ineen:

Klik voor meer

Hierbij wordt wel het dak een probleem omdat dat niet op te lossen is in n vlak.
Het dak is sowieso een dobber want hoe maak je dat? Vlechten, dichtsmeren en afdekken met plankjes? Of afdekken met vijverfolie en gras er op? Dakpannen of leitjes op een gevlochten raamwerk?

– wordt vervolgd –

10 Comments »

 1. bea said,

  January 26, 2008 @ 13:38

  Ha Maurice,
  In 1 woord: Geweldig!
  Wat een creatieve geest!!
  Knap bedacht!
  Liefs,
  Bea

 2. plasticpeter said,

  January 28, 2008 @ 11:42

  Wow, doe mij d’r ook maar een…

 3. Pieter said,

  February 10, 2008 @ 20:15

  Mooi ontwerp, Maurice, heel kleurig. Ik ben benieuwd.

 4. Mirjam said,

  December 3, 2008 @ 13:05

  Dag Maurice,
  zeer uitnodigend, ik hoop dat mijn levensgezel en ik er volgend jaar in mogen logeren!
  Fijne dag nog! Mirjam.

 5. Annemiek Haring said,

  March 15, 2009 @ 22:54

  Hai Maurice,

  Ik vind dit helemaal geweldig! Is ie al af en heb je er al foto’s van?!
  Lang lang geleden droomde ik ook van een slakkenhuis als huis. Ik had alleen niet de handigheid van het werkelijk ontwerpen en bouwen in huis. Ik wil ook wel zoiets en dan puur als slaapplek rond mijn vuurplaats in mijn achtertuin.
  Ik weet alleen niet hoe het betaalbaar voor mij kan zijn.
  Het lijkt me ook erg leuk om meet te werken als je daar mensen bij nodig hebt.
  Ik heb ervaring ( beetje) met schutting vlechten en wilgen knotten e.d.

  Annemiek Haring

 6. Kim said,

  June 25, 2009 @ 09:08

  Hallo Maurice,

  Heel inspirerend!! Prachtig vakmanschap. We willen op ons landje in Frankrijk iets dergelijks bouwen. Hazelaar in overvloed, leem van redelijke kwaliteit en ruimte zat. We zitten wel met een vraag, misschien heb jij een antwoordt: is het nodig om een huisje van deze afmetingen te voorzien van fundament?

 7. Wildplukker said,

  June 28, 2009 @ 11:41

  Heb ik niet gedaan… als de bodem maar stevig is, anders eerst een goed bed van kiezels grind en/of stenen leggen.

 8. Kim said,

  July 2, 2009 @ 12:34

  Hoi Maurice,

  Dank voor de tip. We hebben inmiddels ook een paar inspirerende boeken aangeschaft en kunnen niet wachten om eindelijk te gaan bouwen. In april zijn we begonnen met heggen leggen het vlechten zal dus geen probleem zijn.
  ken je deze site http://www.youtube.com/user/WOODLANDSTV
  of deze http://www.woodlands.co.uk/ heel spannend.

 9. Wildplukker said,

  July 12, 2010 @ 07:40

  Leuk hoor! Ik wens jullie veel plezier… Bedankt ook voor de webtips! Ik heb ze bekeken en ze zijn erg leuk en nuttig.

 10. Maurice, ik ben dit weekend in het huisje geweest, toen said,

  February 22, 2012 @ 11:59

  Maurice, ik ben dit weekend in het huisje geweest, toen ik op Lothlorien verbleef. Het is werkelijk super leuk en knus! Wil je misschien met mij meedenken voor het verwezenlijken van mijn plan? Ik ben mensen om mij heen aan het zoeken, die ervaringen hebben met ecologisch bouwen en met vormgeving en mij willen en kunnen afviseren. Ik ben bezig vorm te geven aan het ‘hospital of the future”. Dit niet te verwarren met het hedendaagse hospital. Dit moet ook geheel ecologisch worden gebouwd en de vormgeving moet speels worden en niet star! Ik denk ook, als inspiratiebron, aan de gebouwen van Hundertwasser. In Nederland is het eerste Earthship gebouwd in de buurt van Zwolle, en die kant moet het een beetje op. Het moet kleurrijk worden, maar wl rustgevend en verstild. Graag je reactie naar: Eleonoredejongh@gmail.com

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image