`

griendteelt

Klik voor meer

Om aan de toekomstige behoefte van vlechttenen te voldoen heb ik al meerdere malen gepoogd een wilgengriend aan te leggen. Deze keer heb ik 80 stekken meegenomen uit Nederland, reststukken van het Frankendaelproject. Twee eerdere pogingen zijn mislukt.

Tot mijn vreugde zag ik dat bij poging 1 - 50 stekken op een rij die stekken voor het jaar daarop moesten opleveren - er toch nog vijf schamele boompjes opkomen. Binnen de rij van 30 meter stonden ze bij elkaar binnen de twee meter. De voorwaarden zijn op dat stukje blijkbaar net goed.

Ik besluit dan ook om daar mijn nieuwe griend aan te leggen. Deze keer prik de de stekken door ladbouwplastic heen, een moderne methode die onkruid onderdrukt en vocht vasthoudt. Eerst plant ik de stekken uit Nederland en later nog 70 stekken die ik langs de Marne geoogst heb maar die nu nog water op te staan zuigen in een emmer.

Klik voor meer

4 Comments »

 1. Carol Oud said,

  December 7, 2008 @ 20:38

  Ontzettend leuk om te lezen hoe jullie daar met wilgentenen van alles bouwen.
  Wat betreft het aanplanten van een griend en het gebruik van landbouwplastic, zou ik de suggestie willen doen om hier een dikke laag stro voor te gebruiken, dit houd het vocht vast en onderdrukt het onkruid.
  In dit geval zou je ook paardenmest kunnen gebruiken, dit is altijd zeer strorijk en geeft ook nog voeding aan de bodem. mocht er een manege in de buurt zijn, dan heb je mazzel, want die zijn altijd blij als ze van de mest af kunnen.
  Veel succes en plezier met jullie aktiviteiten daar.

  Groet Carol

 2. Wildplukker said,

  December 12, 2008 @ 13:02

  Bedankt voor de tips! Die van dat stro ga ik zeker eens proberen.
  Paardenmest is daar moeilijk te krijgen maar stro en koeienmest wel…
  Met paardenmest moet je wel rekening houden dat daar veel onverteerde zaden in zitten, bijvoorbeeld van brandnetel, iets wat in koeienmest niet het geval is door de betere vertering…

 3. S said,

  January 16, 2014 @ 23:28

  En hoe is ‘t afgelopen met je griendveld?

 4. Wildplukker said,

  January 17, 2014 @ 13:23

  Op Texel kom ik inmiddels niet meer. Ik ben nu in Frankrijk bezig met het aanleggen van wat griendjes. De eerste kan komend jaar geoogst worden al is hij nog wel wat klein… het is daar zeer zware klei en dat maakt het niet zo makkelijk…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image