`

Bosanemonen en Anemonenbekerzwam

Klik voor meer

Overal in het bos bloeien nu de Bosanemonen. Samen met Slanke sleutelbloemen hebben ze er in deze kou toch zin in. Ik weet dat er een bekerzwam bestaat die kan parasiteren op de Bosanemoon namelijk de Anemonenbekerzwam (Dumontinia tuberosa).

Klik voor meer

Ik kijk dus overal uit naar deze zwammen alhoewel ik niet precies weet hoe ze er uit zien. Al na een paar dagen vind ik ze: onbeduidende bruine kommetjes die het formaat en uiterlijk hebben van oude eikenapjes. Onder de grond hebben ze nog een steeltje zitten die de eikenapvergelijking vergroot. Dit moeten ze zijn.

Klik voor meer

Thuis opgezocht en inderdaad, alle uiterlijkheden kloppen…

De bekerzwammen parasiteren op de wortelstelsels van meerdere Bosanemonen tegelijk tot wel een halve m2 oppervlakte. Ze doen de wortels opzwellen en vormen zogenaamde sclerotia, een soort zwamknolletjes, waar het jaar daarna de bekerzwammetjes uit groeien.

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image