`

vaargeul voor kikkers

Ik laat het huisje het huisje en ga de laatste dagen relaxen… dat beteken in de praktijk dat ik dingen ga doen die ik ook nog wilde doen maar niet meer aan toe gekomen ben.
Het eerste is het spitten van een verbinding tussen de leemput - die nu paddenpoel is - en de beek. Dit blijkt een enorm karwei te zijn maar ik heb me voorgenomen het op één ochtend af te krijgen. Ik was vroeg op en heb eerst ook nog vlechtstaken verzameld voor klus 2, maar da’s voor later. Eerst spitten nu:

Klik voor meer

Deze klus was ingegeven door het feit dat er maar zo bar weinig water in de poel staat. Eigenlijk is er in mijn drie maanden afwezigheid niets bijgekomen. En dat terwijl het niveau van de beek duidelijk hoger ligt: het verschil lijkt zelfs wel een halve meter.
Reden? Het grondwaterpeil is hier 8 meter naast de beek beduidend lager (?!?!?), of de bomen en planten (of de zwijnen) drinken hier alles op, mysterieuze verdamping?

Klik voor meer

Het is zwaar werk. Vooral omdat de klei aan mijn spade blijft hangen en ik iedere schep met mijn handen moet afvegen.

Ik ben toch in drie uur klaar, onder het toezicht van Pierre die even langskomt en de laatste scheppen voor mij afveegt.
De geul is nu drie spitten diep en het water begint langzaam binnen te stromen. Het verschil is minder dan gedacht - ongeveer dertig centimeter - maar net genoeg om de poel tot een poel te maken, hoop ik, in plaats van alleen maar een natte kuil.

Get the Flash Player to see this player.

Pas de volgende dag is de poel vol en kijken we tevreden naar het resultaat. (Foto’s van Pierre.)

Klik voor meer

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image