`

zeewiersalade

KLIK VOOR MEER 

Voor wie met dit weer regelmatig aan de kust vertoeft, of het op Texel is of in Bretagne, overal is er wel zeewier te vinden. Je moet dan wel zoeken op wat rotsachtige plaatsen, dijken en dergelijke, waar de wieren zich aan kunnen verankeren. Bijna alle wieren zijn eetbaar en zeer gezond. Ze bevatten ongeveer alle mineralen die de mens nodig heeft en ook nog vaak in de juiste verhoudingen. Dit komt denkelijk omdat wij ook ooit uit de oersoep van de zee zijn ontstaan.

Hieronder een recept voor de culinaire ‘doorbijter’.

Zeesla met Zeesla
Uit ‘Puur natuur op tafel’ van Roger Philips

Voor 2 personen
6 dl zeesla
3 voorjaarsuitjes
1,5 dl room
sap van een halve citroen
halve eetlepel appelazijn
eetlepel olijfolie
cayennepeper

Zeesla ziet er uit zoals het klinkt. Het is een heel dun doorzichtig groen wier die er op het eerste gezicht uitziet als lappen groen plastic folie: zeesla. Er bestaan ook nog varianten van in bruin of purper die men door elkaar kan gebruiken.

Was de zeesla goed schoon (zand) en en snij het in kleine stukjes naar voorkeur. Deze met een klontje boter op een laag vuurtje ongeveer 3 minuten al omroerend aanfruiten. Laten afkoelen en in porties in zeeschelpen o.i.d. doen. Van de room, citroensap, appelazijn en olijfolie en vinaigrette maken door het zachtjes door elkaar te mengen. Deze gieten over de zeesla en garneren met fijngesneden voorjaarsuitjes en een snufje cayennepeper.

Voor wie het eten van zeewier niet aandurft blijft het genieten van de prachtige vormen die soms prachtige schilderijtjes achterlaten op het strand.

KLIK VOOR MEER

2 Comments »

 1. bernadette jilesen said,

  June 14, 2007 @ 09:07

  waar in nederland vind je de meeste zeewier?
  Of waar heeft u het gemakkelijk gevonden ?

  kunt u mij antwoorden? ik woon in amsterdam

 2. de wildplukker said,

  June 14, 2007 @ 09:38

  Overal langs de kust kan het aanspoelen, maar het best zijn stukken kust met gesteente, kades e.d. waar het wier zich aan vast kan hechten.
  Vanuit Amsterdam zijn de pieren en stranden van IJmuiden geschikt.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image