`

Tuinontwerp in wording 3

Afgelopen week een voorlopig nieuw plan gemaakt voor de Tuinkamer (zie ook 15 feb.). Het lijkt erop dat de betalende partijen toestemmen… maar die willen eerst weer een plan zien, terwijl Wildplukker eerst geld wil zien voordat hij alweer een nieuw plan gaat maken. Een clausule voor een ontwerpvergoeding brengt uitkomst. Aan de slag dus…

Ik heb het oorspronkelijke plan teruggebracht tot een takkenrilomheining, een boomgaard, een plukwand en kruiden- en bloemenbedden met gevlochten borders.
Afgelopen maandag heb ik ter plekke de bomen van de boomgaard uitgezet - ik kon er twaalf kwijt - zodat ik daarna kan gaan bepalen waar de plantbedden komen. Hier worden kruiden en diverse groenten ingezaaid die gebruikt gaan worden voor de eigen keuken en diverse educatieve projecten.

Klik voor meer

De takkenrilomheiningen maken het geheel intiemer…†tot een soort hof. Dit houdt hopelijk de honden iets meer weg en maant het de bezoekers iets meer tot vredig gedrag. De plukwand zal bestaan uit een golvende gevlochten wand waar bramen, frambozen en japanse wijnbessen tegenaan klimmen.

Klik voor meer

In afwachting van het fiat voor het ontwerp van de tuinkamer ben ik alvast aan het uitzoeken welke bomen er in de boomgaard kunnen komen. Mijn keuze viel op oude rassen wegens hun cultuurwaarde. De twaalf plekken heb ik verdeeld in 6 appels, 3 peren, 2 pruimen en een kers en gisteren ben ik ze gaan uitzoeken bij Gert en Betty Snel in Naarden, een leuke kwekerij die gespecialiseerd is in oude fruitrassen.

Klik voor meer

Het zijn de volgende soorten geworden:

APPELS:
Alkmene
Notarisappel
Groninger Kroon
Schone van Boskoop
Present van Engeland
Zoete Ermgaard

PEREN
Gieser Wildeman
Williams
Beurre Hardy

PRUIMEN:
Reine Claude Verte
Opal

De kers is een moderne geworden vanwege het formaat van de boom en vanwege de vele grote kersen die hij geeft.
De peer Williams heb ik eigenlijk alleen maar uitgekozen omdat ik hem ken uit Noord-Frankrijk waar er een heerlijke Eau de Vie van gestookt wordt met dezelfde naam: Poire Williams. Bijna alle perenrassen komen uit Frankrijk. Of dit is omdat de fransen zo van peren of van Eau de Vie houden†is voor mij de vraag. De Williams is afkomstig uit Engeland en in 1770 in de handel gebracht.
De Reine Claude Verte hadden we vroeger zelf in de tuin. Hij is overheerlijk maar nergens verkrijgbaar.

Verder hebben allen een historische achtergrond die het de moeite waard maken er eens een apart stukje aan te wijden.

4 Comments »

 1. mevrouw Gerritsen said,

  February 21, 2009 @ 12:09

  Ik krijg nu al trek!

 2. Kaori said,

  February 21, 2009 @ 12:52

  Maurice, super mooi, inspirerend ontwerp tuinkamer!!!!

  Ik wist niet dat je zo ver met een nieuwe plan al was gekomen, en ben heel blij dat je de supervisie van de tuinkamer genomen heb!
  Je visie van wat het kan worden geeft mij veel enthousiasme en energie, zeker wil ik aan het participeren met wat ik zou kunnen bijdragen.
  Ik heb nu momenteel een beetje druk, maar mijn hersenen en hart zijn aan het stormen met ideeen… ik wil heel graag een afspraak maken en het samen met jullie over hebben.
  Wanneer zou een afspraak goed uit komen?

  Fijne weekend, tot snel,
  hartelijke groet,
  Kaori.

 3. Wildplukker said,

  February 23, 2009 @ 14:28

  Hť mevrouw Gerritsen, alles goed met u?

 4. Wildplukker said,

  February 23, 2009 @ 14:31

  Hoi Kaori,

  Het is een voorlopig plan want om geld te krijgen moets er toch wel een plan zijn. Kun je alvast wat ideŽen vertellen of mailen?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image