`

karpergenocide

We hebben karpers in onze vijver en we willen er van af. Onze vijver is al niet zo diep, op de bodem ligt een dikke sliblaag en vanwege de steile oevers is er weinig filterende beplanting om het water helder te maken. Karpers maken dat geheel nog erger omdat het bodemwoelers zijn die gedurende de hele dag modder- en slibdeeltjes omhoogwerken. Onze karpers zijn bovendien kweekkarpers dus sowieso niet echt natuurlijk. Weg dus met de karpers!

Makkelijker gezegd dan gedaan. Vangen lukt nog wel door diverse gasten… vier exemplaren zijn al tijdelijk in de slinkende kleine vijver geplaatst. Maar wat dan? In de beek loslaten? Nee, want daar voelen ze zich niet thuis en bovendien is dat verboden en ongewenst ivm faunavervalsing. In de vijver van de buren dumpen? Is een optie maar mogelijk a-sociaal. De buren hebben slechts een vakantiehuisje en we zien ze al maanden niet dus vragen kan ook niet.

Dan maar opeten!

Ik heb in mijn jeugd vaak paling gerookt met mijn vader, de dorpschoolmeester en zijn zoons dus roken spreekt nog het meeste aan als bereidingswijze. Ooit hebben we een zeelt gerookt die ook heerlijk bleek. Dat moet vergelijkbaar zijn want de zeelt is onze inheemse karper. Nu is hij beschermd… hoe gaat het eigenlijk met ze? Wij zelf hadden drie illegale fuiken die ik regelmatig leegde met mijn vader en ik viste ook nog bij met een illegaal kruisnet, ook wel ‘totebel’ genoemd in lokaal jargon. Later in Amsterdam viste ik vaak met mijn oom en we hebben nog wel grootschalig makrelen gerookt. Ik ben benieuwd of ik de kunst van het visroken nog versta! Mandarijn had al een klein rooktonnetje voor me gescoord op de tweedehands markt en die is precies groot genoeg voor één karper.

Ik moet nog even moed verzamelen om een karper te doden maar trek al snel de stoute schoenen aan en knuppel de stakker in één slag dood, dat is het snelst. Bij het ontdoen van de ingewanden blijken deze nagenoeg weggeslonken te zijn en plaats gemaakt te hebben voor bijna een pond kuit. Karperkaviaar! Zou dat een lekkernij zijn? Ik bak vrij snel een portie… maar de smaak valt tegen… vrij neutraal. Het heeft echter precies de textuur van couscous. We bereiden het dus als zodanig en eten nog drie dagen karpercouscous. Erg lekker!

Ondertussen maken Timmerman en ik houtsnippers van beuk en eik. Ik maak een flink vuurtje en smoor dit na verloop van tijd met wat zaagsel en de snippers en hang de karper er in. Nu is het wachten.

Na vier uur blijkt ie nog niet gaar. Met een extra dot snippers gaat de karper de nacht in. De volgende dag is ie eindelijk klaar. Ze smaakt lekker… we komen de winter wel door!

7 Comments »

 1. dion said,

  April 24, 2012 @ 11:41

  ben jij ziek in je hoofd ofzo ga lekker frikandellen bakken

  gr bram

 2. karpertje said,

  July 17, 2012 @ 23:45

  arm karpertje :( hij kijkt zo zielig op die foto als ik weet dat je hem op eet

 3. mark said,

  August 12, 2012 @ 09:40

  is die lekker?

  ik heb laatst voor het eerst zelf paling gerookt

  na veel info opzoeken op het web
  is het bijzonder goed gegaan

  veel complimenten gehad

  nu maar weer flink aan het vissen voor de volgende lading :-D

  dion said is blijkbaar vegetarier

  mvg mark

 4. Roy said,

  February 26, 2014 @ 08:46

  Men had ook contact kunnen opnemen met de plaatselijke hengelsport vereniging. Om zo de vissen eventueel te kunnen uitzetten i.p.v ze op te eten.

 5. Wildplukker said,

  February 26, 2014 @ 11:39

  Er zijn alleen maar beken in de streek dus dat is geen optie.
  Verder is wat “men” zou kunnen doen voor mij niet zo relevant. Ik ben niet, zoals jij blijkbaar vegetariër, en voorzie graag in mijn eigen voedsel.

  Met één zo’n karper hoef ik een week lang geen dubieus gekweekt vlees of fout gevangen of gekweekte vis te kopen, het hoeft niet eerst de halve wereld over getransporteerd te worden en het is vers en biologisch!

 6. abdullah said,

  May 27, 2016 @ 05:22

  prachtig stukje,en hoewel een paar jaar geleden reageer ik toch hierop.
  ook ik voorzie graag in mijn eigen eten en heb ook een overschot aan karper en nijlbaars zwemmen en zocht dus of je die ook kon roken…. ja dus!! en ik ga zo de eerste 4 exemplaren klaarmaken om morgen in de ton te hangen.
  2 karpers en 2 nijlbaarsen..
  ik hoop dat ik net zo smul als jij!!
  laat een ander maar fijn voer uit de winkel eten, wij weten wat we binnenkrijgen;-)

 7. Wildplukker said,

  May 31, 2016 @ 11:53

  Hoi Abdullah, dank je voor je reactie en ik wens je veel success en rook- en eetplezier! Nijlbaars? Dat is niet alledaags. Heb je een eigen vijver?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image