`

vlierbloesemtijd

Nu is het de tijd om vlierbloesems te verzamelen. De wildplukker zelf woont in Amsterdam en moet toch nog wat moeite doen om geschikte vlierstruiken te vinden. Ze staan weliswaar overal in de stad - tussen muren en straatstenen, op treintaluds, in steegjes en in alle parken - toch ga ik liever naar de rand van de stad waar niemand zich aan wildplukkers stoort en er ook niet teveel uitlaatgassen neerdalen op de schermen. Ook is er iets minder gif in de bodem aanwezig, hoop ik.
De schermen zijn geplukt op een niet nader te noemen lokatie aangezien ik in de herfst hier ook weer bessen wil kunnen plukken. Maar wie goed kijkt herkent de fotolokatie misschien.

Ik heb er drie plastic zakken vol kunnen oogsten. Ik ruik altijd even of de boom “goed” is alvorens alle schermen binnen handbereik te plukken.
Na deze tocht ben ik toch nog even uit nieuwsgierigheid in het Oosterpark wezen kijken. Ik durfde aanvankelijk daar niet te plukken omdat deze met het huidige hete weer bezet is met honderden mooi-weer-genieters die mij misschien asociaal vinden. Het aanbod bleek dermate goed dat ik deze gene toch maar opzij wierp om nog een plastic zak te vullen.

Daarna ben ik het hele weekend bezig geweest met het verwerken van 4 zakken vol vlierbloesems tot wijn, siroop en verse drankjes.
Vijf-en-vijftig liter vlierbloesemwijn staat hopelijk binnenkort te borrelen.

Hier een eenvoudig recept voor een vlierbloesemdrankje:

 • Doe vier flinke vlierbloesemschermenin een doorzichte lege literfles.
 • Voeg er vier (riet)suikerklontjes of -scheppenaan toe.
 • Vul de fles met water en sluit hem af.
 • Zet de fles 24 uur op een zonnig plekje.
 • Klaar om te drinken.

Daarna nog een week houdbaar in de koelkast.

4 Comments »

 1. Plasticpeter said,

  June 12, 2006 @ 01:20

  Lieve Wildplukker,

  Leuk dat je kan reageren, maar minder leuk dat eerder geplaatste reacties in een wildgeplukt vacuum verdwijnen. Of staat ie daar te gisten tot het een volledige roman wordt?

  Bedankt nogmaals voor het vullen van de leemte die mijn bestaan heet: ik zal gaan genieten dat het een aard heeft! Eindelijk!

  Leve de Wildplukker!

 2. Erik Herzenkampf said,

  June 14, 2006 @ 21:03

  Vriend mijner wie ik ter hoogte Zeeduinweg, zeg kamping Bakkum, een glas Wildgeplukte Wijn aanbood, riep verbaasd na ‘t zien van de ter koeling in een teiltje water gelegde fles “Wt: wildplasserwijn?!” Niet wetend dat het fraaie door de Wildplukker ontworpen etiket half vergaan was in het water, dus niet erg leesbaar…

  Herzenkampf heeft vaak wat te mopperen, maar Alles Komt Goed, merkt hij steeds vaker. Ook zelfgemaakte wijn die in het fabricageproces onbedoelde associaties met kattenpis en nadien (zie boven) wildplassen geeft. Nee, hij vind het een heerlijk, fris boshoolait-achtig wijntje! Nee, Herzenkampf komt gauw weer langs, niet om te slapen maar om te SAVOUREREN!!

 3. Judith said,

  April 17, 2012 @ 23:14

  Hoi wildplukker,

  als ik beloof dat ik niet aan al mijn plantenvrienden vertel waar het is, mag ik dan misschien tch weten waar die vlierbloesemweelde in Amsterdam te vinden is?

  Dan krijg je van mij een recept voor Afrikaanse gembersiroop en zelfgemaakte ginger ale :-)

  Groeten Judith.

 4. Wildplukker said,

  April 18, 2012 @ 07:30

  Hoi Judith,

  Het was langs het Amsterdam-Rijnkanaal, vlakbij de Oranjesluizen. Niet doorvertellen hoor!

  Ik weet niet hoe het er nu is want ik ben er al jaren niet geweest. In het Oosterpark kun je ook altijd veel vinden, net als in alle parken in Amsterdam.

  Ik ben benieuwd naar je recepten!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image