`

mosgal of rozengal

KLIK VOOR MEER

Soms kun je op (wilde) rozen, zoals de Egelantier (Rosa rubiginosa) met de smalle rozebottels of de Rimpelroos (Rosa rugosa) met brede bottels, een stekelige bal zien zitten: het is de Rozengal of Mosgal. Het is een vergroeiing veroorzaakt door de Rozegalwesp (Diplolepis rosae). Deze maakt een beschadiging, legt haar eitjes en spuit een stofje in waardoor de roos een vreemdgevormde woekering maakt: de gal. Deze gal dient dan als woning voor de larven van de galwesp.

4 Comments »

 1. jos de pijper said,

  July 12, 2007 @ 14:21

  L.S. mijn complimenten voor uw site! Ik zag vreemde ballen aan mijn spontaan opgekomen roos en tikte bij Google in: woekering en wilde roos. En direct vond ik het antwoord , op uw site. Mijn “ballen”zijn alleen ( nog?) groen, verder klopt het precies.
  Mijn vraag is nu: ik ben helemaal niet voor direct alles uitroeien waarvan ik, mijn tuin, mogelijk last zou kunnen hebben. Maar ik heb wel een paar jaar geleden veel last en schade aan mijn dakhout gehad van een enorm wespennest. Dat is uitgeroeid door zo’n man in een eng pak. Worden de larven in mijn ballen gewone wespen? Of vliegen ze uit ? Dan mogen ze wat mij betreft blijven zitten. Ik laat ze in ieder geval zitten totdat ik antwoord van u heb gekregen. ALvast bedankt! Hartelijke groet, Jos de Pijper, Edam

 2. Wildplukker said,

  July 12, 2007 @ 16:33

  Beste Jos,

  Ik zou ze lekker laten zitten. Het betreft hier namelijk de gal voor de larven van een heel klein wespje die doorgaans niemand ziet en geen enkele schade veroorzaakt. Eigenlijk is de gal zelf het “wespennest” of beter gezegd de “wespencrèche”. Daarna vliegen ze uit en moet je deze wespen goed zoeken wil je ze nog zien.
  Ook de plant heeft er verder geen last van. Ik zou dus zeggen: geniet er van want ze blijven wel een jaar of langer zitten

 3. jos de pijper said,

  July 13, 2007 @ 22:59

  bedankt voor uw antwoord! Ik ben blij dat ik ze rustig kan laten zitten. En ik ben van plan vaak een kijkje op uw site te nemen. vriendelijke groet en dank, Jos de Pijper

 4. Margrietgeniet said,

  August 23, 2008 @ 13:09

  Wat een leuke informatie. Ik vroeg een mede-weblogster naar de naam van de pluizenbol op haar site, ze mailde terug dat het om een mosgal ging met de url van uw site. Leuk en heel helder en informatief

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image