`

ongesteelde krulzoom

Klik

Vandaag stonden in De Dennen op een dennenstronk prachtige exemplaren van de Ongesteelde krulzoom. Bruine broodjes die er lekker uitzien maar waarschijnlijk giftig zijn bij veelvuldig eten. Ook op Texel beginnen de paddenstoelen steeds meer te verschijnen…

In Nederland zijn er vier soorten krulzoom (Paxillus) waarvan ik de ongesteelde het minst vaak tegen kom. De anderen zijn: Gewone krulzoom, Zwartvoetkrulzoom en Elzenkrulzoom. De Gewone is zoals het klinkt de meest voorkomende, altijd herkenbaar aan de omgekrulde hoedrand en de viltige koffie-verkeerd-bruine hoed. Soms staan ze ergens massaal met exemplaren die wel een doorsnede van dertig cm kunnen bereiken! De Ongesteelde krulzoom (Paxillus panaoides) lijkt er wel op behalve dat hij zich voordoet als een grote oesterzwam en geen steel meer heeft. Je ziet hem altijd op dood naaldhout - meestal dennen - van flink volume. Maar hij is zeldzaam en staat op als Bedreigd op de Rode Lijst.

Klik

Dennenstronk door larven doorboord 

De viltige hoed van de vier inheemse krulzomen maakt ook dat ze op het eerste gezicht op boleten lijken. Wie onder de hoed kijkt ziet echter plaatjes aan de onderkant in plaats van de buisjeslaag met gaatjes die boleten zo kenmerkt. Recent DNA onderzoek wijst uit dat het directe familie is van de Boleten, iets wat vroeger vrijwel uitgesloten leek, maar nu met terugwerkende kracht wel logisch lijkt.

1 Comment »

  1. Mevrouw Gerritsen said,

    August 28, 2006 @ 13:00

    Ik kom er nu pas aan toe om je avonturen te lezen! Ga je dat vaker doen via de bewonersroute overvaren. De beloning is wel de moeite waard. Mijn avonturen zijn een beetje in het water gevallen. Wel veel stres maar weinig gasten. Wel een leuke ervaring om op een andere plek te liggen.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image